De allerleukste games

Apps

ZELF EEN APP MAKEN?

We kunnen er niet meer omheen, de smartphone met al zijn handige apps. Bijna iedereen heeft er tegenwoordig wel een in zijn bezit. Maar we gebruiken de Smartphone niet alleen om mee te bellen. Sterker nog, we bellen steeds minder met onze smartphones en gebruiken hem steeds meer om mee te internetten, foto’s te versturen en te WhatsAppen. Tegenwoordig zijn er al enkele aanbieders van mobiele abonnementen die geen kosten meer in rekening brengen voor het mobiel bellen, maar alleen voor het dataverkeer dat je gebruikt via internetten.

Apps zijn populair

Programma’s voor de Smartphone installeer je door middel van een App, een stukje software speciaal geschreven voor mobiele telefoons en tablets. Er zijn inmiddels duizenden en duizenden Apps, zowel gratis als betaald, verkrijgbaar via de diverse Appstores van bijvoorbeeld Google en Apple. Een van de meest bekende gratis Apps is toch wel WhatsApp, een programmaatje waarmee je eenvoudig berichtjes en foto’s naar elkaar kunt sturen. Ook games zijn immens populair onder gebruikers van mobiele telefoons, denk alleen al aan het zeer populaire spel Candy Crush. Hoe maak je een App?

Zelf programmeren

Maar hoe maak je nu een App? Er zijn verschillende manieren om een App te maken, een en ander hangt een beetje af van de tijd en het geld die je tot je beschikking hebt. Allereerst kun je, uiteraard alleen als je daar de vaardigheden voor hebt, zelf een App programmeren, veel ontwikkelaars van Apps gebruiken die methode. Nadeel is wel dat programmeren niet eenvoudig, zeer tijdrovend en dus duur. Bovendien hoort bij ieder besturingssysteem weer een andere programmeertaal. Apps voor de iOS (IPad en IPhone) maken bijvoorbeeld gebruik van een andere programmeertaal dan de Apps voor Android. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een webapp te vervaardigen. Een webapp kan ook via internet worden gebruikt en maakt in de regel gebruik van HTML 5.

Gebruik van software

Er zijn ook softwareprogramma’s op de markt waarmee je zelf Apps kunt maken, de zogenaamde Appmakers. Je hoeft dan geen uitgebreide kennis van programmeertalen te hebben en kunt via een stappenplan online een App maken. Nadeel is natuurlijk wel dat je de App niet helemaal kunt maken zoals jij het precies wilt, je loopt dan dus wel tegen beperkingen aan. Maar het grote voordeel is dus dat de software eenvoudig in gebruik is.

App laten maken

Als je echt een goed idee hebt maar niet de programmeervaardigheden, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om het maken van je App uit te besteden aan een bedrijf dat hier in gespecialiseerd is. Groot voordeel is dat je de App precies zo kunt laten maken als je wilt, maar een nadeel is dat er natuurlijk een (behoorlijk) prijskaartje aan hangt. En een serieuze App kan al snel tienduizenden euro’s kosten.